Ştiri

5 reguli de conduită pe rețelele de socializare

aprilie 21, 2015

Organizația internațională AIESEC Chișinău a elaborat un top a normelor de conduită pe rețelele de socializare.
Vezi mai jos 5 sfaturi care vor aduce un plus la comportamentul tău virtual.


egerg

1. Prietenii din internet sunt adevărați.

Luați atitudine față de prietenii din internet la fel ca de cei din viața reală. Diferența între lumea reală și cea digitală nu mai este sesizabilă.

Mulți dintre noi au prieteni cu care au făcut cunoștință și comunică doar pe internet, însă așa tip de relație deseori nu e privită ca o prietenie reală, fiindcă mulți susțin ideea că o prietenie poate fi legată doar în lumea reală.

Această judecată a apărut din simplul motiv că primii utilizatori ai internetului îl priveau ca pe o sursă de schimb al informației, ci nu ca pe o platformă de comunicare. Însă, pe parcurs, lucrurile au început a se schimba. Pe internet au început a fi prezenți nu doar necunoscuți, ci și prieteni, iar oamenii au început a comunica între ei, a se întâlni și a lega prietenii. Cu timpul, comunicarea online a devenit o parte a vieții, dar consecințele-i au rămas. Sociologul american Nathan Jurgenson numește acest fenomen „dualism digital”. Lumea online și cea reală fac parte dintr-un tot întreg, însă noi abia ne obișnuim cu acest fapt.

scfa

2. Nu adăugați pe oricine în lista de prieteni.

Nu acceptați cererile venite de la necunoscuți, prețuiți-vă spațiul personal din rețelele sociale.

Când primim o cerere de prietenie avem doar două opțiuni: să o acceptăm ori să o refuzăm. Să fim sinceri cu noi înșine – deseori acceptăm o cerere fără a cunoaște persoana. În medie, o persoană are de două ori mai mulți prieteni în lista rețelelor sociale decât are în realitate. Însă, dacă în lumea reală noi preferăm să ne vedem și să discutăm cu o persoană de mai multe ori până să ne dezvăluim cu adevărat, în lumea virtuală noi oferim accesul față de viața noastră personală la un singur click. Un studiu publicat în revista „Computers in human behavior” a demonstrat că între oameni se creează o anumită simpatie doar de la simpla adăugare în lista de prieteni, însă poate ne concentrăm asupra prietenilor cărora le este cu adevărat interesantă viața noastră decât pe cei pe care nu-i cunoaștem sau pe al căror nume abia ni-l amintim?

sgvsdr

3. Dacă ați adăugat pe cineva în prieteni, nu-l ștergeți.

Nu ștergeți prietenii în rețelele sociale, atitudinea față de dumneavoastră se va înrăutăți și în viața reală.

Conform studiului realizat la University of Colorado Denver Business School, ștergerea cuiva din facebook va schimba atitudinea acestei persoane față de dumneavoastră și în viața reală. Astfel, 40% dintre cei ce i-ați șters vă vor evita, iar în majoritatea cazurilor, acestea ar fi femei. După cum susține autorul cercetării, aceste persoane se simt lipsite de atenție, iar încrederea în sine se diminuează.

Așadar, dacă vă deranjează postările cuiva, puteți foarte simplu să-i dați „unfollow”, iar dacă cineva vă comentează agresiv postările – pur și simplu nu le faceți accesibile pentru aceste persoane.

Țineți minte că persoana poate reacționa la ștergerea din prieteni diferit. De exemplu, dacă vreți să ștergeți pe cineva în urma unei neînțelegeri, așteptați să treacă un timp până s-o faceți, așa va fi mai puțin vizibil. Iar dacă o persoană a fost cândva printre prietenii voștri, e foarte posibil să o mai întâlniți, și poate chiar veți avea nevoie și de ajutorul ei.

dddd4. Nu vă temeți de greșelile de pe internet.

Nu ștergeți postările nepopulare – redactați-le.

Dacă evenimentele din viață nu le poți șterge, postările din internet – cu ușurință. Dacă ștergeți o postare nepopulară din facebook, dați dovadă de neîncredere în sine și de dependența față de părerile celor din jur. Dacă v-ați șters o părere proprie din cauza că ceilalți nu au acceptat-o, reiese că pentru voi, părerea altora e mai importantă decât cea personală? Iar dacă e vorba de o greșeală gramaticală, puteți foarte ușor să redactați postarea.

În general, o postarea nepopulară nu înseamnă o postare rea. Orice „deleted post” înseamnă un pas înapoi, dar noi trebuie să mergem doar înainte.

;wfbws

5. De la început citiți, apoi comentați.

Citiți articolul în întregime înainte de a-l comenta, altfel riscați să nimeriți într-o situație incomodă.

Înainte de a apăsa butonul „comentează”, gândiți-vă că ale voastre cuvinte vor fi vizibile pentru toți. Problema nu e doar în faptul că puteți arăta inadecvați, dar și faptul că din spatele articolului e o persoană reală ale cărei sentimente le puteți atinge. Câteodată se creează impresia că lumea comentează materialele noastre fără a le citi. National Public Radio a făcut o farsă de 1 aprilie, ce presupunea un articol intitulat „De ce America nu mai citește?”, însă dacă se urma linkul, cititorul găsea titlul, mai jos o imagine cu niște cărți, iar și mai jos o scrisoare „Felicitări cu ocazia zilei de 1 aprilie, dragă cititor adevărat”.

Sursa: AIESEC Chișinău