Ştiri

Puterea a cincea – primul hackathon de jurnalism civic din Moldova

iunie 16, 2015

  În perioada 17-19 iulie Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews vor organiza primul hackathon de jurnalism civic din Moldova “Puterea a cincea”, unde vor fi dezvoltate idei de proiecte și aplicații, care pot ajuta jurnaliștii și consumatorii de media să afle din timp care sunt intențiile politicienilor și să se implice în dezbaterea problemelor care le afectează viața. Hackathonul “Puterea a cincea” își propune să îmbunătățească interacțiunea dintre presă și public cu ajutorul unor aplicații web sau mobile precum și alte instrumente IT inovatoare

Dacă sunteți jurnalist, programator, designer, dezvoltator IT, blogger, activist civic sau aveți o idee care credeți că merită a fi dezvoltată – puteți veni cu sau fără echipă, sau vă puteți alătura unei echipe la hackathon și cu ajutorul mentorilor de la eveniment să vă puneți în aplicare ideile și să creați un produs care să vină în ajutorul presei și a publicului consumator de media din Moldova. Trei echipe câștigătoare ale hackathonului vor benefia de granturi a câte 3000$ pentru implementarea ulterioară a proiectelor.
Locul evenimentului: Generator Hub, bd. Ștefan cel Mare 202, bloc 2 etaj 4logo_large_hack

Pe 17 iulie, în prima zi de hackathon: autorii proiectelor înscrise la eveniment își vor putea prezenta ideile pre-înregistrate.

În a doua zi, pe 18 iulie: experți, invitați vor face prezentări și master-classuri pe teme precum: jurnalismul cetățenesc, folosirea social media ca instrument de promovare, jurnalismul de investigație, căi de implicare a publicului, formate inovatoare de prezentare a conținutului, verificarea datelor, noi instrumente pentru jurnaliști: sensori, drone, Wearables, Internetul Tuturor Lucrurilor etc.

În a treia zi de hackathon, 19 iulie: echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. Membrii juriului vor vota fiecare proiect în funcție de prezentarea finală.

La finalul hackathonului vor fi desemnate cele 3 proiecte câștigătoare.

Criteriile de evaluare a proiectelor: utilitatea proiectul, gradul de  inovație și progresul atins de echipă în timpul hackathonului. Informații despre programul evenimentului și regulile de participare găsiți pe site-ul oficial al evenimentului hackathon.media-azi.md.

Participarea la eveniment este gratuită, dar cu pre-înregistrare. Persoanele interesate se pot înscrie fie cu o idee de proiect (cu echipă sau individual), fie ca simplu participant, completând formularul de înregistrare, până la data de 10 iulie 2015.