Marketing

10 secrete pentru un brand de succes în mediul online

aprilie 12, 2018

Există o schemă clasică prin intermediul căreia specialiștii în marketing sau proprietarii unor afaceri își construiesc identitatea în mediul online. În joc sunt puse luni întregi de muncă asiduă asupra platformei online, cu strategii de marketing, planificări și multe altele. Toate aceste eforturi uriașe își așteaptă momentul de glorie și anume ziua lansării proiectului pe online. Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară chiar și peste câteva luni. Publicul nu se grăbește să dea like-uri cu generozitate sau să cumpere. Este lesne de înțeles că apar o serie de întrebări ce necesită atât răspunsuri, cât și recomandări. În acest articol toate reflectoarele sunt îndreptate spre etapele de creare a unui brand de succes, iar dacă ești interesat de acest subiect, nu ai decât să citești mai departe.
brand

1. De la o simplă identitate, la personalitate.
Unicitatea brand-ului tău este inutilă atâta timp cât nu comunici într-un mod creativ și constructiv despre ea. Până la urmă, în mediul online nu te poți rezuma doar la o simplă carte de vizită oferită potențialilor tăi clienți. Platforma ta online ar trebui să conțină rezultate palpabile, pentru că la temelia încrederii față de brand-ul tău stau faptele și exemplele concrete, verificabile, pe care le poți dezvolta în timp.

2. Adoptă o atitudine proactivă.
O cale spre succes din start eșuată ar fi să-ți lansezi platforma online, să investești în câteva campanii de promovare și să lași lucrurile să vină de la sine. Succesul brand-ului tău are nevoie de atenție zilnică și de o implicare constantă. În caz contrar, rezultatele și mai ales încrederea publicului vor întârzia să apară. Fii mereu în vizorul publicului tău țintă, însă nu uita să pui calitatea înaintea cantității.

content-marketing-1

3. Evită limbajul sofisticat.
O altă etapă importantă în procesul de dezvoltare a brand-ului tău în mediul online ține de comunicarea cu publicul tău țintă. Dacă vrei să fii sincer cu oamenii, folosește un limbaj comun, fără termeni complicați, jargoane, abrevieri sau fraze lungi. Totodată, elaborează-ți propriul stil care te-ar scoate din mulțime și te-ar propulsa în fața altor brand-uri. Atunci când îți construiești mesajele, gândește-te și la faptul că audiența vrea să vadă în conținutul tău un ajutor pe care se poate baza mereu. Axează-te pe emoții și beneficii, iar pentru a fi mereu cu mâna pe puls – testează!

4. Construiește o relație de lungă durată cu publicul tău.
Dacă vei investi timp și efort pentru a construi o relație de încredere cu publicul tău, vei primi nu doar recomandări din partea celor care au avut o experiență plăcută, dar și satisfacția că ai reușit să faci un pas înainte. Până la urmă, o relație longevivă se construiește cu gesturi mici, multă muncă, atenție și capacitatea de a depăși crizele și comentariile negative. Totodată, gândește-te cum poți, prin conținut unic, să le oferi oamenilor experiențe uimitoare și de-a dreptul memorabile. Nu face promisiuni siropoase, pentru că vei crea așteptări la standardul cărora nu te poți ridica. Atunci când vei înțelege consumatorul tău, vei putea vedea lumea prin ochii lui. Fii onest și ține cont de faptul că oriunde există conversații, există și oportunități.

influencers

5. Colaborează cu influencerii.
Cine sunt acești influenceri și cum te pot ajuta să-ți sporești credibilitatea brand-ului tău? În primul rând ar fi bine să știi că un influencer poate contribui la construirea unei experiențe și a unei conexiuni emoționale între brand și audiență. Când spunem influenceri nu ne referim numai la vedete pe care le vezi frecvent la TV. Analizează-ți bine publicul țintă și ia în considerare faptul că există oameni destul de populari pe online, care nu apar la TV, dar au propriile comunități de influență pe rețelele sociale. Atunci când utilizatorii se implică activ și vorbesc despre ceea ce oferi, ei devin ambasadorii brandului tău. Pentru inspirație, vezi aici un articol util cu cei mai populari influenceri din Moldova.

6. Părerea publicului tău contează!
Statisticile arată că peste 60% dintre cumpărători citesc recenziile altor clienți înainte să facă o achiziție. Optează pentru transparență și reține bine faptul că nu există un loc mai bun pentru a împărtăși recenziile clienților decât pe canalele de socializare. De regulă, brand-urile care distribuie conținut autentic, generat de clienți, acumulează mai multă credibilitate pentru alți potențiali cumpărători. Transparența și coerența au un rol important în menținerea credibilității brand-ului pe termen lung.

iab-digital-video-ad-effectiveness-case-study-3-e1443643805340

7. Mizează pe conținutul video.
Un alt instrument puternic pe care să-l incluzi cu încredere în strategia ta de dezvoltare este conținutul video. Pe lângă faptul că este interactiv, îți poate asigura o rată înaltă de interacțiune, viralitate și un plus la gradul de încredere în brand-ul tău. Revenind la statistici, putem spune că 90% dintre utilizatorii social media sunt influențați să facă o achiziție după ce au vizionat un videoclip relevant. Un alt factor important de care trebuie să ții cont în procesul de elaborare a unui material video pentru rețelele sociale este să adăugi subtitrări, pentru că 85% dintre video-uri sunt vizionate fără volum.

8. Redescoperă magia ofertelor exclusive.
Exista un farmec aparte în jurul produselor sau a serviciilor cu ediție limitată care pur și simplu trezește interesul consumatorilor. Prin intermediul campaniilor online în care lansezi produse sau servicii cu caracter exclusiv, poți atrage un număr impunător de fani și chiar o comunitate puternică. Îmbracă într-o haină frumoasă acest produs sau serviciu exclusiv, cu mesaje personalizate și conținut video/foto autentic care să capteze atenția utilizatorilor, dar mai ales să o mențină. Atenție însă, nu face abuz de astfel de campanii, pentru că s-ar putea să ai efectul invers decât cel scontat.

BN-Brand-Story-Telling

9. Creează o conexiune emoțională puternică.
Storrytelling-ul a fost conceput pentru a ajuta brand-ul tău să crească în ochii consumatorilor. Experiențele și poveștile pe care le comunici în mediul online sunt menite să transmită mesaje importante pentru publicul tău țintă, intervenind asupra deciziei de cumpărare. Mai mult, sorrytelling-ul este o modalitate eficientă de a aduce consumatorul mai aproape de tot ce faci pentru el. Adoptă un stil transparent de comunicare și elaborează o poveste asociată brand-ului tău, permițându-le oamenilor să arunce o privire în spatele ”cortinei”. Credibilitatea nu va întârzia să apară, iar modul creativ de a aborda lucrurile este esențial în acest sens.

10. Fii mereu în pas cu inovațiile.
Utilizatorii rețelelor sociale vor să obțină o valoare unică de la fiecare brand cu care intră în contact și pe care îl urmăresc. Chiar dacă ai reușit să îți faci un loc bun în peisajul online, nu crede că ai ajuns la final de drum. Fii cu ochii pe tehnologie, inovație și soluții de ultimă oră, pentru a-ți păstra brandul în vizorul publicului. Inovația nu presupune doar schimbarea ambalajului, dar și un proces complex ce implică multă creativitate și documentare, pentru ca într-un final să-i oferi publicului tău exact ceea ce căuta.

Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l și prietenilor tăi.