Marketing

#HashtagFriendly: Cum să utilizăm corect și inteligent hashtag-urile?

aprilie 2, 2018

Hashtag-urile nu mai sunt un secret pentru utilizatorii rețelelor sociale, dar există un set de reguli conform cărora utilizarea acestui instrument devine mai eficientă și inteligentă. Prin intermediul hashtag-urilor, brandurile comunică cu utilizatorii, le cunosc nevoile și găsesc metode prin care le pot îndeplini. Hashtag-urile vor ține conținutul tău între primele rezultate în căutari pe rețelele sociale și în motoarele de căutare.

hashtag-09

Am creat acest articol pentru a-ți oferi o sursă bună de informare, ca să știi cum să folosești corect hashtag-urile pe Twitter, Facebook și Instagram.

how-to-use-hashtags-1024x579

Prima rețea socială care a folosit și a consacrat hashtag-ul și care în continuare îl folosește cel mai intens este Twitter-ul. Vom trece în revistă câteva reguli de bază, ca să vedem cum stau lucrurile pe această rețea socială:

1. Folosește doar hashtag-uri populare – vei câștiga audiență și notorietate.
2. Regula celor două hashtag-uri de aur – pentru a nu fi considerat spam, un Tweet nu trebuie să aibă cel puțin două hashtag-uri. Studiile arată că postările cu hashtag-uri relevante beneficiază de două ori mai multă interacțiune față de cele care nu au o astfel de etichetă.
3. Fii simplu, clar și concis – un hashtag lung va da impresia de spam, iar tu nu vrei acest lucru. Tocmai din acest motiv, structura pe care o folosești trebuie să fie simplă.
4. Creează-ți propriile hashtag-uri – nu este suficient să te identifici cu mulțimea, pentru că cel mai important aspect este diferențierea. Creează-ți propriile hashtag-uri legate de promoțiile pe care le faci sau de brand-ul tău. Totodată, îndeamnă-i pe ceilalți să le folosească în postări.

shortstack-blog-contest-rules

Haideți să vedem cum stau lucrurile pe Facebook, atunci când vine vorba de hashtag-uri. Iată câteva reguli care sperăm să-ți fie de folos:
1. NU folosi prea multe hashtag-uri – în caz contrar, mesajul tău va fi perceput drept unul deranjant. Îți sugerăm să folosești maxim 3 hashtag-uri sugestive în postările tale pe Facebook.
2. Folosește hashtag-uri relevante, care se referă la anumite evenimente/campanii – dacă participi la o conferință, poți afla, cu ajutorul hashtag-ului promovat de organizatori, care sunt opiniile celor din sală sau alte detalii importante. Vezi, de exemplu, ce spun participanții la #RockitMoldova.
3. Evită diacriticele și spațiile între hashag-uri și cuvinte – probabil, sunt greșelile cele mai răspândite pe Facebook la ora actuală, dar o informare corectă ar putea preveni pe viitor asemenea cazuri. Așadar, NU introduce acel spațiu între hashtag și cuvânt și NU folosi diacriticele în cazul cuvintelor cu semnul diez în față, pentru că utilizatorii nu vor putea identifica postarea ta în motorul de căutare pe Facebook. Chiar dacă hashtagul tău e compus din mai multe cuvinte cheie, acestea trebuie grupate împreună, iar ca alternativă poți include litere mari la începutul fiecărui cuvânt. Un hashtag poate include cifre, dar sunt excluse semnele de punctuație.
4. Postarea ta trebuie să fie publică, în cazul în care adaugi și hashtag-uri – ține mai mult de atenția la detalii și dorința ta de a-ți promova cât mai eficient produsul. Un hashtag are un singur rol: să grupeze toate mesajele de pe un anumit subiect într-o singură căutare, asemenea unei categorii de blog, iar dacă postarea ta nu este publică – pierzi vizibilitate.

intro
Continuăm cu Instagram – o platformă care, pe bună dreptate, deține toate recordurile la utilizarea hashtag-urilor. Instagram-ul a atins cifra de peste 800 de mln. de utilizatori activi pe lună și cu siguranță că nu se va opri aici. Iată câteva reguli importante de utilizare corectă a hashtag-urilor pe această platformă:
1. Întotdeauna folosește hashtag-uri pe Instagram – vei obține o rată de interacțiune cu 12.6% mai mare și astfel vei simți pe piele proprie cum stă treaba cu hashtag-urile pe această rețea socială.
2. Pe Instagram, ai ”VERDE” la hashtag-uri – spre deosebire de alte platforme, aici ai liber la imaginație! Potrivit cercetărilor, s-a constatat că postările care conțin în medie 11 hashtag-uri, generează cele mai mari rate de interacțiune.
3. Respectă limita de 30 hashtag-uri într-o singură postare – poate că nu vei folosi chiar atâtea cuvinte cheie, dar păstrează aceste date pentru orice eventualitate. Accesează hashtags.org pentru a vedea ce hashtag-uri sunt populare la momentul actual.
Ține cont de aceste reguli și folosește corect hashtag-urile. Cu siguranță te vei bucura de succes în mediul online.